President Ma Ying-jeou van Taiwan zal zaterdag in Singapore een ontmoeting hebben met de Chinese leider Xi Jinping.

Het kantoor van de Taiwanese president heeft dat dinsdag bekendgemaakt.

Het zal de eerste ontmoeting tussen leiders van de twee landen worden sinds het einde van de Chinese burgeroorlog in 1949. Taiwan is een onafhankelijk land, maar China beschouwt het eiland als een afvallige provincie. Het wil dat Taiwan bij China terugkeert.

Volgens het kantoor van de Taiwanese president is het doel van zijn bezoek aan Singapore het handhaven van de wederzijdse vrede en het in stand houden van de huidige situatie. Er wordt niets getekend en er komt geen gezamenlijke verklaring, aldus het kantoor.

Gevoelige periode

De ontmoeting vindt plaats tijdens een politiek gevoelige periode in Taiwan. Over enkele maanden, op 16 januari, gaat de bevolking naar de stembus om een nieuwe president en een nieuw parlement te kiezen. China heeft in het verleden geprobeerd deze verkiezingen te beïnvloeden, maar die pogingen mislukten telkens.

In de peilingen heeft de pro-Chinese Nationale Volkspartij van president Ma een achterstand op de Democratische Progressieve Partij, die zich juist inzet voor onafhankelijkheid van China.