De inwoners van de Filipijnen zijn twee jaar na de verwoestende tyfoon Haiyan beter voorbereid op rampen. 

Dat zeggen de samenwerkende hulporganisaties achter de inzamelingsactie Giro555.

"Jaarlijks razen gemiddeld twintig tyfonen over de Filipijnen. Daarom is bij de hulp voortdurend aandacht voor het voorbereiden van mensen op rampen, bijvoorbeeld door rampenplannen, goede communicatiemiddelen zoals radio en het versterken van dijken en dammen", aldus de organisaties in een verantwoording over de besteding van het ingezamelde geld.

De actie voor de getroffen Filipino's leverde 36 miljoen euro op, waarvan inmiddels 90 procent is besteed aan de hulpverlening. Voor het eind van het jaar ronden de organisaties met het resterende geld de hulp af.

Hulp

Volgens Simone Filipini van Giro555 is veel bereikt sinds de ramp. ''Met het geld van Giro555 zijn bijvoorbeeld 206.641 mensen geholpen aan onderdak, hebben 34.318 mensen toegang tot latrines, ontvingen 27.790 gezinnen financiële steun en kunnen 81.741 kinderen weer naar school in herstelde of nieuwe klassen”, aldus Filipini.

De tyfoon Haiyan raasde op 8 november 2013 over de Filipijnen en trof 16 miljoen mensen. Het is een van de sterkste stormen ooit gemeten. Meer dan 6.000 mensen verloren het leven, honderdduizenden raakten dakloos.

Op zondag 8 november worden de slachtoffers van de ramp herdacht in de Church of our Saviour in Den Haag.