Het is uitgesloten dat het toestel van de Russische maatschappij Metrojet zaterdag boven de Sinaï uiteenbrak door een technisch mankement of een fout van de piloten. 

Dat zegt de Russische luchtvaartmaatschappij Kogalimavia, het moederbedrijf van Metrojet. Bij de vliegramp kwamen 224 mensen om het leven. Volgens Kogalimavia verloren de piloten alle controle over het toestel. 

Het toestel had eerder een mankement aan de staart, maar dat werd gerepareerd en er werd vastgesteld dat het vliegtuig in goede staat verkeerde.

De bemanning was ervaren en verloor plotseling volkomen de controle over het vliegtuig. Alleen krachten van buitenaf kunnen dit zo plotseling hebben veroorzaakt, aldus Kogalimavia.

Geen financiële problemen

De onderneming heeft maandag ook beklemtoond dat er geen financiële problemen waren die op een of andere wijze de veiligheid van de passagiers in gevaar zou kunnen hebben gebracht.

Het Russische persbureau RIA-Novosti meldde eerder maandag dat de onderneming volgens de arbeidsinspectie een aantal personeelsleden al twee maanden geen loon had uitbetaald.

Het is niet duidelijk wat de oorzaak van het neerstorten is. De Airbus A321 uit 1997 had al bijna 21.000 vluchten gemaakt.

Video: Luchtbeelden van rampplek

Zwarte doos

Een eerste onderzoek van de zwarte doos van het neergestorte Russische vliegtuig toont aan dat de piloot geen noodsignaal heeft uitgezonden. Aanvankelijk stelde Egypte juist dat de piloot de luchtverkeersleiding vroeg of hij een noodlanding mocht maken. 

Het Kremlin meent dat ook een aanval door terroristen nog steeds tot de mogelijke oorzaken moet worden gerekend.