De eigenaar van het verdwenen vrachtschip El Faro heeft een aanklacht ingediend, waardoor de families van de slachtoffers het bedrijf niet kunnen aanklagen.

Dat meldt CNN.

Vlak voordat de Amerikaanse marine zondag hoogstwaarschijnlijk het wrak van het vermiste vrachtschip aantrof, diende de eigenaar van het schip een aanklacht in bij de rechtbank in Florida.

In de aanklacht claimt de eigenaar TOTE Maritime "vrijstelling van of beperking van aansprakelijkheid" van eventuele claims die de families van medewerkers die slachtoffer werden indienen.

Het bedrijf zegt dat het "zorgvuldig" te werk is gegaan zodat het 40-jarige schip zeewaardig en goed uitgerust kon vertrekken. Daarvoor vindt het bedrijf dat het niet "verantwoordelijk is voor alle verlies of schade opgelopen tijdens de reis".

Orkaan

Het vrachtschip verdween op 1 oktober in de Bahama's tijdens de orkaan Joaquin. Aan boord waren 33 personen. El Faro was onderweg van Jacksonville in Florida naar Puerto Rico.

Enkele families hebben het bedrijf al aangeklaagd. Het schip zou een slechte onderhoudshistorie hebben en was roekeloos om richting een orkaan te varen. Door de aanklacht die TOTE heeft ingediend kunnen de andere families het bedrijf niet aanklagen totdat een rechter zich buigt over de aanklacht van het bedrijf.