De eerste slachtoffers van het vliegtuigongeluk in Egypte zijn zondagavond vanuit Caïro naar Rusland gevlogen. De 162 lichamen zijn naar Sint-Petersburg gebracht. 

Daar zullen de slachtoffers verder worden onderzocht en geïdentificeerd.

De Airbus A321 van de Russische chartermaatschappij Kogalimavia verdween zaterdagochtend van de radar boven de Sinaï-woestijn. Het was op weg naar Sint-Petersburg vanuit het vakantieoord Sharm al-Sheikh. Alle 224 inzittenden kwamen om het leven. 

Duizenden mensen brachten zondagavond in Sint-Petersburg een eerbetoon aan de slachtoffers.

Technisch mankement

Er is veel onduidelijkheid over de oorzaak van de ramp. Verschillende theorieën doen de ronde, waarvan een technisch mankement voorlopig de meest aannemelijke lijkt. Onrust wordt echter veroorzaakt door Islamitische Staat (IS), die claimt het toestel te hebben neergehaald.

Volgens de piloot die het Egyptische onderzoek naar de ramp leidt, is het echter uitgesloten dat het toestel zou zijn neergeschoten. Ook de Russische autoriteiten verwerpen de claim van IS.

Video: 162 slachtoffers vliegtuigcrash gerepatrieerd

Zwarte dozen

Beide zwarte dozen van het toestel zijn zaterdag aangetroffen. De informatie die in de dozen staat opgeslagen moet meer duidelijkheid geven over de oorzaak van de crash. Van de twee dozen, neemt één alle vluchtdata op en de ander de communicatie in de cockpit.

Er was genoeg brandstof aan boord toen het toestel opsteeg in het Egyptische vakantieoord Sharm-el-Sheikh, stellen Russische aanklagers volgens persbureau RIA. De crew was onlangs nog medisch gekeurd. Bij die keuringen waren volgens persbureau Interfax geen problemen aan het licht gekomen.

Gebroken

Het vliegtuig zou in de lucht al in tweeën zijn gebroken, zegt een Russische luchtvaartdeskundige. De deskundige waarschuwde wel dat het nog te vroeg is om conclusies te trekken.