Het aantal doden van de brand in een nachtclub in Boekarest gaat nog "flink oplopen". Daarvoor waarschuwen de Roemeense autoriteiten zondag.

Persbureau AP meldt zondagmiddag dat het aantal doden inmiddels is opgelopen tot 29. Volgens AFP zouden 35 slachtoffers in kritieke toestand verkeren.

De brand, die vrijdagavond uitbrak in een nachtclub in de Roemeense hoofdstad, is mede ontstaan doordat veiligheidsvoorschriften niet werden nageleefd.

Meer dan 180 mensen raakten gewond bij de brand, onder wie één Nederlander. Er liggen nu nog 150 mensen in het ziekenhuis, van wie een aantal er slecht aan toe is.

Vuurwerk

Een heavy-metalgroep, Goodbye to Gravity, stak tijdens het optreden vuurwerk af dat het plafond en het decor in lichterlaaie zette en een enorme rookontwikkeling veroorzaakte. Aanvankelijk zag de zanger het gevaar nog niet en maakte volgens getuigen nog een grapje over het vuur, maar dat verspreidde zich snel en dodelijk.

De naar schatting vierhonderd aanwezigen probeerden in paniek weg te komen door de uitgang. Daar was er maar één van, volgens ooggetuigen. Premier Victor Ponta heeft zijn bezoek aan Mexico afgebroken en heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd.

Bloemenzee

Bij de nachtclub is inmiddels een enorme zee van bloemen en kaarsjes ontstaan. Vele duizenden mensen hebben zondag de plek van de ramp bezocht en er respect betuigd aan de slachtoffers. Zondag werd zelfs een speciale stille tocht georganiseerd waar inwoners van de stad hun verdriet met elkaar konden delen.

Roemeense media zijn zondag furieus over de brand en noemen de autoriteiten en de eigenaars van de nachtclub "volstrekt onverantwoordelijk". Er zouden teveel mensen aanwezig zijn geweest bij het feest: de schattingen lopen uiteen van driehonderd tot vijfhonderd mensen, aldus persbureau AFPOok zou de locatie geen nooduitgang hebben gehad.

Video: Roemenen rouwen om slachtoffers brand nachtclub Boekarest