De Russische luchtvaartautoriteiten hebben zondag alle vluchten van de maatschappij Metrojet met vliegtuigen van het type Airbus A321 geschrapt. Een toestel van dit type stortte zaterdag neer boven de Sinaï.
 

Dat meldt persbureau Interfax. Alle 224 inzittenden verloren het leven. 

Het is niet duidelijk wat de oorzaak van het neerstorten is. De Airbus A321 uit 1997 had al bijna 21.000 vluchten gemaakt. Het Russische vliegtuig daalde plotseling en zou geen noodsignaal hebben uitgezonden.

Het toestel zou technische problemen hebben gehad en kwam neer in een deel van de Sinaï waar jihadisten al jaren actief zijn. Een woordvoerder van de Russsiche luchtvaartdienst stelde zondagmiddag volgens BBC dat het vliegtuig al in de lucht in tweeën zou zijn gebroken.

De Russische minister van Transport, Maxim Sokolov, is met een team onderzoekers in Caïro aangekomen.

Nationale rouw

President Poetin heeft zondag uitgeroepen tot dag van nationale rouw. In de Kazankathedraal in Sint-Petersburg worden veel kaarsjes aangestoken en gebeden uitgesproken voor de slachtoffers en de nabestaanden, meldt NBC News. Vlaggen op overheidsgebouwen hangen halfstok.

Paus Franciscus heeft zondag zijn medeleven betuigd aan de slachtoffers en heeft gebeden voor de nabestaanden. De kerkvorst heeft per telegram aan president Poetin het hele Russische volk gecondoleerd met het verlies van de 224 levens, meldt AP.

Noodlanding

Uit eerste bevindingen zou zijn gebleken dat de piloot aan de luchtverkeersleiding heeft gevraagd of hij een noodlanding mocht maken. Maar de minister zegt nu dat er geen sos-bericht is ontvangen, schrijft de BBC. "Tot de crash hebben we geen informatie gekregen over problemen in het vliegtuig."

Er is veel onduidelijkheid over de oorzaak van de ramp. Verschillende theorieën doen de ronde, waarvan een technisch mankement voorlopig de meest aannemelijke lijkt. Onrust wordt echter veroorzaakt door terreurbeweging Islamitische Staat (IS), die claimt het toestel te hebben neergehaald.

Volgens de piloot die het Egyptische onderzoek naar de ramp leidt, is het echter uitgesloten dat het toestel is neergeschoten. Ook de Russische autoriteiten verwerpen de claim van IS.

Luchtruim mijden

Diverse grote luchtvaartmaatschappijen mijden voorlopig het luchtruim boven de Sinaï. Zij willen eerst zekerheid over de oorzaak van het neerstorten van het toestel. Naast Air France en Lufthansa zal ook luchtvaartmaatschappij Emirates voorlopig niet in het luchtruim boven de Sinaï vliegen. Het Russische persbureau Sputnik meldt dat ook prijsvechter Easyjet zijn vluchten boven de Sinaï heeft opgeschort.

Eerder liet KLM, dat sowieso niet zo vaak over de Sinaï vliegt, weten de situatie nauwlettend in de gaten te houden. Qatar Airways benadrukte zondag dat de regels voor het luchtruim boven Egypte niet zijn gewijzigd en is het niet nodig wijzigingen in routes aan te brengen.

Zwarte dozen

Beide zwarte dozen van het toestel zijn zaterdag aangetroffen. De informatie die in de dozen staat opgeslagen moet meer duidelijkheid geven over de oorzaak van de crash. Van de twee dozen, neemt één alle vluchtdata op en de ander de communicatie in de cockpit.

Er was genoeg brandstof aan boord toen het toestel opsteeg in het Egyptische vakantieoord Sharm-el-Sheikh, stellen Russische aanklagers volgens persbureau RIA. De crew was onlangs nog medisch gekeurd. Bij die keuringen waren volgens persbureau Interfax geen problemen aan het licht gekomen.

Video: Wrak Russisch vliegtuig in Sinaï