Het Russische vliegtuig dat zaterdag is neergestort op het schiereiland Sinaï heeft geen noodsignaal uitgezonden voordat het crashte. 

Dat heeft de Egyptische minister van civiele luchtvaart zaterdagavond gezegd.

Uit eerste bevindingen zou zijn gebleken dat de piloot aan de luchtverkeersleiding heeft gevraagd of hij een noodlanding mocht maken. Maar de minister zegt nu dat er geen sos-bericht is ontvangen, schrijft de BBC. "Tot de crash hebben we geen informatie gekregen over problemen in het vliegtuig."

In het toestel zaten 224 mensen, waarvan zeven bemanningsleden, die vanuit het vakantieoord Sharm-el-Sheikh onderweg waren naar Sint-Petersburg. De meesten van hen waren Russen.

De Russische minister van Transport en een team onderzoekers zijn aangekomen in de Egyptische hoofdstad Caïro. Ze gaan de Egyptische autoriteiten helpen bij het onderzoek.

Technisch mankement

Er is veel onduidelijkheid over de oorzaak van de ramp. Verschillende theorieën doen de ronde, waarvan een technisch mankement voorlopig de meest aannemelijke lijkt. Onrust wordt echter veroorzaakt door Islamitische Staat (IS), die claimt het toestel te hebben neergehaald.

Volgens de piloot die het Egyptische onderzoek naar de ramp leidt, is het echter uitgesloten dat het toestel zou zijn neergeschoten. Ook de Russische autoriteiten verwerpen de claim van IS.

Beide zwarte dozen van het toestel zijn zaterdag aangetroffen. De informatie die in de dozen staat opgeslagen moet meer duidelijkheid geven over de oorzaak van de crash. Van de twee dozen, neemt één alle vluchtdata op en de ander de communicatie in de cockpit.

Er was genoeg brandstof aan boord toen het toestel opsteeg in het Egyptische vakantieoord Sharm-el-Sheikh, stellen Russische aanklagers volgens persbureau RIA. De crew was onlangs nog medisch gekeurd. Bij die keuringen waren volgens persbureau Interfax geen problemen aan het licht gekomen.

Locatie crash

Video: Veel vragen na vliegtuigcrash Egypte

Veel vragen na vliegtuigcrash Egypte
Veel vragen na vliegtuigcrash Egypte