Grote Europese maatschappijen mijden Sinaï na vliegramp

Drie grote Europese luchtvaartmaatschappijen, Air France-KLM, Lufthansa en British Airways, mijden het luchtruim boven de Sinaï zo lang niet duidelijk is waarom daar zaterdag een Russische Airbus is neergestort.

Dat hebben woordvoerders van de drie maatschappijen zaterdag gemeld.

Het Russische toestel is zaterdagochtend op de terugreis van de badplaats Sharm-el-Sheikh naar Sint Petersburg op het schiereiland neergestort. Alle 224 inzittenden zijn om het leven gekomen. 

In delen van de bergachtige Sinaï zijn al jaren groepen jihadisten actief. Een van de groepen, Wilayat Sinaï (Provincie Sinaï), claimt het toestel te hebben neergehaald.

Reisorganisaties

Een woordvoerster van KLM laat weten dat KLM in elk geval zaterdag niet over het gebied vliegt en daarna de situatie nauwlettend in de gaten houdt. Ze tekent erbij aan dat KLM sowieso niet vaak over de Sinaï vliegt. Gemiddeld eens per tien dagen kiest een KLM-vlucht vanaf Schiphol naar Damman (Saudi-Arabië) de route over de Sinaï, afhankelijk van verschillende omstandigheden.

Reisorganisaties TUI en Corendon, die vliegreizen organiseren naar badplaatsen aan de rand van de Sinaï zoals Sharm-el-Sheikh, melden dat zij niet over de Sinaï vliegen. "Alleen voor reizen naar de Jordaanse badplaats Aqaba komen de toestellen over het zuidelijkste puntje van de Sinaï, omdat ze anders niet kunnen landen", zegt een woordvoerster van TUI.

Technisch probleem

Uit een eerste onderzoek van het wrak zou volgens Egyptische veiligheidsdiensten blijken dat een technisch probleem de oorzaak van het neerstorten is. De lichamen zijn geborgen in een straal van 5 kilometer. De eerste lichamen arriveerden zaterdag aan het eind van de middag in Caïro. 

Aan boord van het vliegtuig waren 217 passagiers en zeven bemanningsleden. Drie inzittenden kwamen uit Oekraïne, de rest uit Rusland. Onder de passagiers bevonden zich zeventien kinderen. 

De Russische president Poetin heeft zondag een dag van nationale rouw afgekondigd in Rusland. 

Zwarte dozen

De beide zwarte dozen van het toestel zijn inmiddels gevonden. Eerder op de dag werd de eerste zwarte doos al aangetroffen, maar in de loop van zaterdagavond maakte de Egyptische minister van burgerluchtvaart bekend dat ook de tweede doos gevonden is. 

De zwarte dozen kunnen meer duidelijkheid over de oorzaak geven. Van de twee dozen, neemt één alle vluchtdata op en de ander de communicatie in de cockpit.

Veiligheidsvoorschriften

Hoewel er nog veel onduidelijk is over de crash, is volgens de piloot die het Egyptische onderzoek naar de ramp leidt, uitgesloten dat het toestel zaterdag zou zijn neergeschoten. Ook de Russische autoriteiten verwerpen de claim van IS dat ze het toestel zouden hebben neergehaald.

De BBC meldt op gezag van de luchtvaartmaatschappij dat het neerstorten niet het gevolg was van een menselijke fout. Volgens de NOS zou de Russische inspectie voor verkeer bij een recente controle overtredingen van de veiligheidsvoorschriften hebben gesignaleerd bij luchtvaartmaatschappij Kogalimavia.

Russisch vliegtuig neergestort

Deel deze foto via:

Terug naar slideshow

Vlieguren

Volgens de Russische staatsmedia is het de ergste vliegramp in de Russische geschiedenis. Dit was tot nu toe een ramp in Oezbekistan waarbij tweehonderd mensen omkwamen.

Het neergestorte toestel was geproduceerd in 1997. Volgens Airbus had het vliegtuig 21.000 vluchten gemaakt met in totaal 56.000 vlieguren. Airbus heeft volledige medewerking aan het onderzoek naar de ramp toegezegd.

Er waren voor zover bekend geen Nederlanders bij de ramp betrokken.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie