'Amerikaanse troepen bestrijden in Syrië alleen IS'

De speciale Amerikaanse eenheden die naar Syrië gaan, zullen alleen tegen Islamitische Staat gaan vechten. De militairen gaan zich niet mengen in de burgeroorlog.  

Dat heeft John Kerry, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, zaterdag gemeld volgens persbureau AP.

Kerry noemt IS een "bedreiging voor elk land" en beklemtoont dat het Amerikaanse beleid duidelijk is over de doelstelling Islamitische Staat te verslaan.

President Barack Obama maakte vrijdag bekend vijftig speciale militairen naar Syrië te sturen. De Amerikanen gaan Koerdische en Arabische troepen in het noorden van het land helpen de terroristische organisatie te bestrijden.

Kerry deed zijn uitspraken in de republiek Kirgizië waar hij op bezoek is. Het is de eerste keer dat de VS grondtroepen naar Syrië stuurt om zich in de strijd tegen IS te mengen. 

Offensief

Rebellen van de Syrische Democratische Strijdkrachten zijn zaterdag een offensief begonnen in de omgeving van de Oost-Syrische stad al-Hasakah. In de streek rond de plaats is de terreurbeweging Islamitische Staat (IS) actief. De Syrische rebellen zeggen de aanval af te stemmen met de internationale coalitie onder leiding van de Verenigde Staten, die luchtaanvallen uitvoert in Syrië.

Het offensief is "de eerste stap in het plan Syrië te bevrijden van terroristische bendes", aldus de rebellen volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten. De beweging roept de gewapende oppositie in Syrië op samen te werken in de strijd tegen IS.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie