Geen van de 224 passagiers heeft de ramp met het Russische vliegtuig op het Egyptische schiereiland Sinaï overleefd.

Dat melden Egyptische autoriteiten volgens persbureau AP. 

Het vliegtuig van de Russische maatschappij Kogalimavia is zaterdagochtend iets na 7.00 uur neergestort. Volgens de autoriteiten is de Airbus A321 in het noorden van het Egyptische schiereiland Sinaï bij de plaats Arish neergekomen. 

Uit een eerste onderzoek van het wrak zou volgens Egyptische veiligheidsdiensten blijken dat een technisch probleem de oorzaak van het neerstorten is. De lichamen zijn geborgen in een straal van 5 kilometer. De eerste lichamen arriveerden zaterdag aan het eind van de middag in Caïro.

Aan boord van het vliegtuig waren 217 passagiers en zeven bemanningsleden. Drie inzittenden kwamen uit Oekraïne, de rest uit Rusland. Onder de passagiers bevonden zich zeventien kinderen.

Veiligheidsvoorschriften

Aanhangers van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) claimen het Russische toestel te hebben neergeschoten. De verantwoordelijkheid is opgeëist in een verklaring die is gepubliceerd op een website van aanhangers van IS.

Maar de piloot die het Egyptische onderzoek naar de ramp leidt, sloot dit eerder op de dag uit. Op het Sinaï-schiereiland zijn meerdere groepen jihadisten actief. Ze vechten vaak met de Egyptische politie en militairen. Ook de Russische autoriteiten verwerpen de claim van IS.

De BBC meldt op gezag van de luchtvaartmaatschappij dat het neerstorten niet het gevolg was van een menselijke fout. Volgens de NOS zou de Russische inspectie voor verkeer bij een recente controle overtredingen van de veiligheidsvoorschriften hebben gesignaleerd bij luchtvaartmaatschappij Kogalimavia.

Video: Zeventien kinderen omgekomen bij crash

Russisch vliegtuig neergestort in Egypte
Russisch vliegtuig neergestort in Egypte

Vlieguren

Volgens de Russische staatsmedia is het de ergste vliegramp in de Russische geschiedenis. Dit was tot nu toe een ramp in Oezbekistan waarbij tweehonderd mensen omkwamen.

Het neergestorte toestel was geproduceerd in 1997. Volgens Airbus had het vliegtuig 21.000 vluchten gemaakt met in totaal 56.000 vlieguren. Airbus heeft volledige medewerking aan het onderzoek naar de ramp toegezegd.

Namens het Nederlandse kabinet heeft minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken de nabestaanden van het vliegtuigongeluk gecondoleerd. Aan boord van het Russische vliegtuig zaten volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag geen Nederlanders.