Een vliegtuig van de Russische maatschappij Kogalimavia is neergestort. Volgens de autoriteiten is de Airbus A321 in het noorden van het Egyptische schiereiland Sinaï bij de plaats Arish neergekomen. 

Dat heeft premier Sherif Ismail van Egypte zaterdag bekendgemaakt. 

Aan boord van het vliegtuig waren volgens de maatschappij 224 Russen. Hulpdiensten ter plaatse zeggen dat het vliegtuig compleet verwoest is, en dat er waarschijnlijk weinig tot geen overlevenden zijn

Egyptische reddingswerkers hebben echter stemmen gehoord uit brokstukken. Het reddingsteam probeert overlevenden van de rampplek te krijgen. Er zijn al meer dan honderd lichamen gevonden, waaronder zeventien lichamen van kinderen.

Ook zijn er lichamen gevonden die nog met veiligheidsriemen vastzaten in hun vliegtuigstoelen. Het vliegtuig is in twee delen gebroken, melden reddingswerkers. Een van de zwarte dozen is ook gevonden.

Passagiers

Het vliegtuig vertrok vanaf het vakantieoord Sharm-el-Sheik en had als eindbestemming Sint-Petersburg. Volgens de Russische luchtvaartautoriteit waren er 217 passagiers, waaronder zeventien kinderen, en zeven bemanningsleden aan boord, meldt het Russische persbureau TASS.

De Airbus vertrok om 6.51 uur en verdween om 7.14 uur van de radar. 

Technisch defect

Het vliegtuig is neergestort door een "technisch defect". Dat heeft piloot Ayman al-Mokadem, die het Egyptische onderzoek naar de ramp leidt, gezegd tegen de lokale nieuwssite AhramOnline. Hij sluit uit dat het toestel is neergeschoten. In het gebied van de crash zijn veel terreurgroepen actief.

Mokadem bevestigde berichten van Russische media over een oproep van de piloot. Die heeft kort voordat het vliegtuig van de radar verdween toestemming gevraagd voor een landing. De Airbus A321 stortte 23 minuten na vertrek uit Sharm-al-Sheikh neer in het noorden van de Sinaï.

Onderzoek

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zegt onderzoek te doen naar de crash. Op de luchthaven Pulkovo in Sint-Petersburg zijn hulpplaatsen ingericht voor familieleden en vrienden van de inzittenden. Het Russische ministerie van Noodsituaties heeft reddingswerkers in drie vliegtuigen naar Egypte gestuurd.

President Vladimir Poetin van Rusland heeft zaterdag familieleden van de slachtoffers gecondoleerd. Hij heeft zondag 1 november uitgeroepen tot dag van nationale rouw, meldt Reuters.