Obama stuurt speciale eenheden naar Syrië

De Amerikaanse president Barack Obama stuurt een kleine groep speciale eenheden naar Noord-Syrië. Ze zullen zich voornamelijk gaan bezighouden met het adviseren van de Koerdische rebellen in de strijd tegen IS.

Dat is vrijdag in Washington meegedeeld.

De eerste taak van de speciale eenheden is om in Syrië te onderzoeken met welke groep Koerdische rebellen het beste kan worden samengewerkt.

Om IS verder aan te pakken, sturen de VS met goedkeuring van Obama ook A-10- en F-15-gevechtsvliegtuigen naar de basis Incirlik in Turkije.

Ook Jordanië en Libanon krijgen meer militaire steun. Deze landen worden door de VS voorzien van inlichtingen die nodig zijn om luchtaanvallen op IS uit te voeren. Verder komt er overleg met de Iraakse minister-president Haider al-Abadi over de aanpak van de terroristen van IS.

Eerste keer

Het is de eerste keer dat de VS grondtroepen naar Syrië stuurt om zich in de strijd tegen IS te mengen. Obama heeft het sturen van grondtroepen altijd willen voorkomen, om niet opnieuw betrokken te raken bij een grondoorlog in het Midden-Oosten.

Video: Uitspraak Obama in 2013: 'Geen troepen naar Syrië'

Lees meer over:
Tip de redactie