Indonesië gaat de wetten die boeren toestaan om land af te branden herzien. Aanleiding zijn de aanhoudende branden in het land, die verstikkende rook over een groot deel van Zuidoost-Azië verspreiden.

Tot dusverre lukt het de autoriteiten niet om een eind te maken aan de bosbranden die woeden op Sumatra en Kalimantan. Sterker, Indonesië overweegt de noodtoestand in het land uit te roepen. President Joko Widodo moest zijn trip naar de Verenigde Staten deze week afbreken vanwege de branden.

Critici wijzen met de beschuldigende vinger naar boeren. Kleine boerenbedrijven mogen sinds 2009 twee hectare land afbranden voor landbouwdoeleinden.

Van die mogelijkheid wordt volgens de Indonesische regering misbruik gemaakt. Geregeld wordt illegaal brand gesticht door boeren en bedrijven in bijvoorbeeld de palmolie-industrie, en is het vuur vervolgens niet meer onder controle te krijgen.

Tijdrovend en duur

Volgens deskundigen kan het land het best geschikt gemaakt worden voor landbouw door het in plaats van af te branden te bewerken met tractor, kettingzaak en andere hulpmiddelen. Deze methodes zijn echter tijdrovend en daardoor duur.

De rook zorgt al weken voor enorme luchtverontreiniging. Scholen hebben noodgedwongen hun deuren moeten sluiten en vluchten zijn geannuleerd. Ook heeft de verstikkende damp deze maand een eerste slachtoffer geëist: een baby bezweek aan ernstige ademhalingsproblemen.

Oorlogsschepen en veerboten staan klaar om kinderen en andere kwetsbare bewoners, zoals ouderen, te evacueren als ze te veel last hebben van de rook.