China accepteert zaak Zuid-Chinese Zee niet

China gaat niet meewerken aan de zaak tegen het land die het Permanente Hof van Arbitrage in Den Haag gaat behandelen.

De Filipijnen dienden in 2013 een aanklacht in vanwege territoriale claims van gebieden in de Zuid-Chinese Zee.

China had bezwaar gemaakt. Volgens het land is het hof niet gerechtigd om erover te beslissen, maar donderdag oordeelde het hof dat het de zaak wel in behandeling neemt.

De Chinese viceminister van Buitenlandse Zaken zei vrijdag dat de zaak niets verandert aan de claims die China heeft gelegd op gebieden in de Zuid-Chinese Zee. De Filipijnse regering liet weten dat het blij is met de beslissing van het Hof van Arbitrage.

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de Filipijnen opgeroepen om weer om de tafel te gaan om het geschil over de Zuid-Chinese Zee op te lossen.

Spratly-eilanden

De Verenigde Staten mengde zich eerder deze week nog in het conflict door een torpedobootjager naar de Spratly-eilanden in het gebied te sturen. Dat zijn kunstmatige eilanden die China heeft gebouwd. China veroordeelde de komst van het schip.

Donderdag was er een videogesprek tussen de commandant van de Chinese marine, Wu Shengli, en zijn Amerikaanse collega John Richardson, waarin Shengli de VS duidelijk heeft gemaakt dat het moet stoppen met "provocatieve acties" in de Zuid-Chinese Zee, verklaarde het Chinese leger.

Volgens Shengli is er een risico dat "een klein incident kan uitlopen op oorlog". Het gesprek volgde op de actie van de Amerikaanse marine.

Bekijk hier de reactie van de Chinese viceminister van Buitenlandse zaken:

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie