'Iran pakt Iraans-Amerikaanse zakenman op'

Een Iraans-Amerikaanse zakenman die het verbeteren van de banden tussen Iran en de Verenigde Staten promootte, is volgens de Wall Street Journal zo'n twee weken geleden in de Iraanse hoofdstad Teheran gearresteerd.

De Amerikaanse krant baseert zich op bronnen die op de hoogte zijn gebracht van de arrestatie. Die zou zijn uitgevoerd door veiligheidstroepen die gelieerd zijn aan de geestelijk leider van Iran, Ali Khamenei. Waar hij van wordt beschuldigd, is niet duidelijk.

De opgepakte man, Siamak Namazi, werkt in de top van oliemaatschappij Crescent Petroleum Co. Hij is gestationeerd in Dubai, maar was naar Teheran gegaan om familie op te zoeken.

Volgens vrienden van Namazi is het huis van zijn familie doorzocht en is zijn computer meegenomen. Sinds dat moment zouden er cyberaanvallen worden uitgevoerd op e-mailcontacten van Namazi.

Spionage

Amerikaanse functionarissen zeggen dat ze op de hoogte zijn van de arrestatie, maar weigeren er meer over te zeggen. Namazi is de vierde Iraanse-Amerikaan die de afgelopen jaren is opgepakt in Iran. Drie daarvan, waaronder een journalist van de Washington Post, zijn beschuldigd van spionage of ondermijning.

De afgelopen weken zouden in Iran ook Iraanse zakenmannen zijn gearresteerd die banden hebben met buitenlandse bedrijven. De Wall Street Journal meldde donderdag ook dat onlangs een Libanese expert op het gebied van informatie en technologie is opgepakt.

De man, Nizar Zakka, woont in de VS. Hij had op uitnodiging van de Iraanse regering gesproken tijdens een conferentie en ontmoette verschillende ministers.

Lees meer over:
Tip de redactie