Tientallen raketten zijn donderdag terechtgekomen in en rond een kamp met Iraniërs in ballingschap bij de Iraakse hoofdstad Bagdad.

Dat heeft een woordvoerder van het Iraakse leger gezegd.

Zeker 23 Iraanse ballingen zijn daarbij omgekomen. Ook zijn er veel gewonden gevallen. Een woordvoerder van de groep (PMOI) heeft dat vrijdag verklaard. Hij stelt dat er zo'n tachtig raketten werden afgevuurd. Het Iraakse leger had het eerder over vijftien raketten. Ook over het aantal slachtoffers zijn uiteenlopende berichten.

Het gaat om het kamp op de oude Amerikaans legerbasis Camp Liberty, vlak bij de luchthaven van Bagdad. De ballingen leven al sinds de tijd van oud-dictator Saddam Hussein in Irak. Het zijn tegenstanders van de Iraanse sjiitische geestelijke leiders.

Onder de nieuwe, door sjiieten gedomineerde regering van Irak zijn ze echter eigenlijk niet meer welkom in het buurland. Ze wonen sinds 2012 in Camp Liberty.

Soldaten

Een aantal raketten zou in de omgeving van het vliegveld terecht zijn gekomen en een aantal kwam neer op Camp Liberty. Drie van de vermeende doden zouden Iraakse soldaten zijn.

Het is nog niet bekend wie verantwoordelijk is voor de raketaanval. Camp Liberty is 2013 ook al een keer aangevallen met raketten en mortieren.

Kerry

De VS heeft bij Irak aangedrongen op betere beveiliging van het kamp. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry liet weten dat hij er bij de Iraakse regering ook op heeft aangedrongen dat wordt uitgezocht wie er verantwoordelijk is voor de raketaanval en dat de dader of daders worden berecht.

"We zijn in overleg met de regering van Irak om meer duidelijkheid te krijgen over deze niet uitgelokte aanval", zei Kerry.