Paul Ryan gekozen tot voorzitter Huis van Afgevaardigden VS

De Republikein Paul Ryan heeft donderdag genoeg stemmen in de wacht gesleept om de nieuwe voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden te worden. 

Dat meldt persbureau AP

Het was al langer duidelijk dat Ryan de nieuwe voorzitter zou gaan worden van het Lagerhuis van het Amerikaans Congres. Woensdag werd hij al door de Republikeinse Partij genomineerd voor de positie. 

Ryan kondigde na afloop van de stemming aan dat hij het Huis van Afgevaardigden tot een eenheid wil maken. "Laten we bidden voor elkaar. Republikeinen voor Democraten en Democraten voor Republikeinen. We beginnen met een schone lei."

Formaliteit

In het 435 zetels tellende parlement bezitten de Republikeinen een meerderheid van 247 zetels. De verkiezing van Ryan was daardoor een formaliteit.

De Republikein kreeg 236 stemmen van de in totaal 247 Republikeinen. Zijn tegenstander Daniël Webster sleepte slechts negen stemmen in de wacht. De kandidaat voor de Democraten Nancy Pelosi kreeg 184 stemmen van de Democraten in het Lagerhuis. De Democraten zijn daar met 188 zetels in de minderheid.

John Boehner

De Republikeinen moesten een paar weken geleden de verkiezing van een nieuwe kandidaat-voorzitter uitstellen, omdat favoriet Kevin McCarthy zich onverwacht had teruggetrokken uit de race voor de opvolging van John Boehner.

Ryan liet eerst weten niet geïnteresseerd te zijn in de functie. Maar hij hapte alsnog toe, omdat hij naar eigen zeggen genoeg steun had vergaard, ook onder het uiterst conservatieve deel van zijn partij.

De 45-jarige Ryan komt uit de staat Wisconsin. De functie van voorzitter is belangrijk, omdat deze na de vicepresident de tweede in lijn van opvolging van de president is.

Ryan was in 2012 de 'running mate' van Mitt Romney voor de presidentsverkiezingen.

Video: Lagerhuis VS krijgt Ryan als voorzitter

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie