Saudi-Arabië gaat op korte termijn verder met het geselen van blogger Raif Badawi.
 

Dat stelt zijn vrouw Ensaf Haidar op haar website. Het gebeurt nu echter niet in het openbaar, maar in de gevangenis. Op deze manier hoopt Saudi-Arabië volgens haar commotie en kritiek te omzeilen.

Haidar probeert de aandacht voor de gevangenschap en straf van haar man levend te houden. Hij zit sinds 2012 vast voor kritiek die hij uitte op de religieuze politie in Saudi-Arabië.

De rechtbank heeft Badawi hiervoor een straf van duizend stokslagen opgelegd. De eerste vijftig zijn in januari gegeven. Maar hiervan moest de blogger wekenlang bijkomen: fysiek was hij niet in staat om de rest van de straf te ondergaan.

Middeleeuws

De rechtbank heeft in juni de overige 950 stokslagen nogmaals als straf bevestigd. Mensenrechtenorganisatie Amnesty International en diverse landen, zoals Frankrijk en de Verenigde Staten hebben geprotesteerd tegen dit besluit. De Zweedse minister van buitenlandse zaken, Margot Wallstrom, noemde de straf zelfs "middeleeuws".

Maar Saudi-Arabië heeft alle internationale kritiek verworpen. Het buitenland moet zich volgens het koninkrijk niet met de binnenlandse kwestie bemoeien. Zijn vrouw en kinderen zijn het land inmiddels ontvlucht en hebben asiel gekregen in Canada.