Duitsland verlengt extra controle bij Oostenrijkse grens

Duitsland wil de controle aan zijn grens met Oostenrijk langer uitvoeren. Het doel is beter controle te hebben op de stroom asielzoekers die het land daar binnenkomt. 

Minister Thomas de Maizière van Binnenlandse Zaken heeft de Europese Commissie in Brussel schriftelijk over het voornemen geïnformeerd.

Vooralsnog wil Duitsland de regelingen met twee weken verlengen tot 13 november. Verandert de situatie echter niet en blijft de stroom vluchtelingen onverminderd groot, dan wil Berlijn de controletermijn met nog eens drie maanden verlengen, zo staat in de brief.

Grenscontrole is in Schengenlanden toegestaan voor maximaal zes maanden indien van buitengewone omstandigheden sprake is. De controles aan de Beiers-Oostenrijkse grens zijn medio september ingevoerd.

Mensenmenigte

Het voornemen raakt bekend op de dag dat de Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken Johanna Miki-Leitner het plan verdedigde dat de regering in Wenen een hek van dertig kilometer bij de grensovergang Spielfeld met Slovenië wil optrekken.

De versperring moet de opdringende mensenmenigte tegenhouden en goede controle mogelijk maken. De minister sprak van een "vesting Europa bouwen" om de enorme toevloed van mensen te kunnen beheersen. Gebeurt dat niet, zo zei Miki-Leitner, dan verliezen de Europese landen de controle.

Toestroom

De toestroom van vluchtelingen bij de Duits-Oostenrijkse grens blijft onverminderd doorgaan. In de Duitse grensplaatsen Passau en Wegscheid zijn in de nacht van woensdag op donderdag bijna vijfduizend migranten aangekomen, aldus een woordvoerder van de Duitse federale politie in Passau woensdagnacht.

Het aantal bussen dat vluchtelingen in Oostenrijk naar de grens brengt, is vooral woensdagavond toegenomen. "'s Middags waren er nog geen problemen. Later op de dag kwam de ene na de andere bus aan. Onze Oostenrijkse collega's zijn net zo overweldigd als wij", meldde de woordvoerder.

Het merendeel van de vluchtelingen moest urenlang bij de grens in het donker en in de kou wachten op verdere transport naar Duitsland. De politie geeft aan dat dat moeilijkheden geeft omdat een klein aantal bussen beschikbaar is.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie