President Colombia wil vrede met FARC op 1 januari

De Colombiaanse president Juan Manuel Santos wil dat er op 1 januari vrede is met de rebellenbeweging FARC. 

Hij riep de FARC en de onderhandelaars van de overheid op zich in te zetten "zodat we het tussen nu en 31 december eens kunnen worden hoe het conflict te beëindigen", meldt de BBC.

In juli kondigde de FARC al een eenzijdig staakt-het-vuren af. Hoewel al bijna drie jaar vredesbesprekingen worden gevoerd met de linkse rebellen, was de regering altijd huiverig mee te doen aan het staakt-het-vuren uit angst dat de FARC zich zou hergroeperen en herbewapenen.

Regeringstroepen voeren nog steeds aanvallen uit.

Vredesbesprekingen

Eind 2012 begonnen officiële vredesbesprekingen in de Cubaanse hoofdstad Havana. Daar is op drie van vijf agendapunten al overeenstemming bereikt. Zo zijn partijen het eens geworden over onder meer deelname van de FARC aan de Colombiaanse politiek, een amnestieregeling, een waarheidscommissie en speciale rechtbanken om oud-strijders te berechten die misdaden hebben gepleegd.

Santos hoopt dat voor het eind van het jaar het vijfde agendapunt is geregeld. De regering en de FARC hadden onlangs de deadline van 23 maart gesteld om tot een definitief akkoord te komen, dat vervolgens voor bekrachtiging aan de Colombiaanse kiezers zou worden voorgelegd.

De strijd tussen de FARC en het Colombiaanse leger heeft sinds 1964 aan zeker 220.000 mensen het leven gekost. Veel Colombianen hopen op vrede, maar zijn ook bang dat de voormalige FARC-rebellen zullen toetreden tot georganiseerde misdaadbendes.

Video: President wil vrede met FARC

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie