De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties waarschuwt dat het geweld tussen Palestijnen en Israëli's kan escaleren tot een catastrofe. 

Said Raad al-Hussein noemde woensdag in Genève de crisis extreem gevaarlijk.

Noch de aanvallen met messen door de Palestijnen noch de schoten uit de vuurwapens van de Israëli's zijn te rechtvaardigen, meent de commissaris.

De geweldsspiraal moet nu eindigen en meteen worden gevolgd door een vredesproces, aldus de Jordaniër al-Hussein.

Na drie weken bloedig geweld zijn 58 Palestijnen omgekomen en 2100 gewond geraakt. Elf Israëliërs stierven. De kern van de zaak, vindt de Palestijnse president Mahmud Abbas, is dat de Palestijnen meer hulp nodig hebben van de internationale gemeenschap om hun mensenrechten te beschermen. De VN-Veiligheidsraad is aan zet om die bescherming te regelen.

Twee aanvallen

Ook woensdag vonden binnen een uur weer twee aanvallen met een mes plaats op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever. In Hebron schoten Israëlische agenten een Palestijn dood die met getrokken mes op soldaten toeliep.

In een supermarkt in Gush Etzion stak een Palestijn een vrouw neer. De vrouw raakte lichtgewond en de dader werd opgepakt. Dinsdag werden drie Palestijnen doodgeschoten die bij twee steekpartijen in respectievelijk Jeruzalem en Hebron waren betrokken.