Turkse politie zet kritische tv-stations uit

De Turkse tv-stations Bugün TV en Kanaltürk zijn woensdag door de politie 'uitgezet'. De stations zijn van het mediaconcern Koza Ipek Holding en staan kritisch tegenover het beleid van president Recep Tayyip Erdogan.

De politie verschafte zich woensdag met behulp van wapenstok, waterkanon en traangas toegang tot het hoofdkwartier van het concern in Istanbul.

Talrijke medewerkers probeerden voor het pand tevergeefs de politie en de door justitie aangestelde nieuwe bazen tegen te houden.

Volgens de hoofdredacteur van Bugün TV, Tarik Toros, is er geen huiszoekingsbevel of iets dergelijks overlegd. Hij kreeg een briefje dat hij was ontslagen. Later woensdag stopten de uitzendingen van de stations.

Rechterlijk bevel

De politie voerde een rechterlijk bevel uit. Dat schrijft voor dat het concern onder staatstoezicht komt te staan en dat daarvoor beheerders worden aangesteld. Het bedrijf wordt verdacht van illegale financiële praktijken en zou worden gefinancierd door een terroristische organisatie.

Met die organisatie bedoelt justitie de beweging rond de progressieve islamgeleerde Fethullah Gülen. De in de VS wonende Gülen was ooit een belangrijke bondgenoot van politicus en premier Recep Tayyip Erdogan, de huidige president. Sinds 2013 zijn de twee in een bittere strijd verwikkeld. Media van Koza Ipek staan kritisch tegenover Erdogan.

De baas van het mediabedrijf, Akin Ipek, zei dat de benoemde beheerders geen enkel recht hebben de uitzendingen te verstoren. De drie beheerders zijn volgens Turkse media lid van de partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AK) van Erdogan.

Feestdag

Donderdag is de nationale feestdag en zondag zijn er parlementsverkiezingen. De stembusgang is een gevolg van de politieke impasse die na de verkiezingen begin juni is ontstaan. De AK verloor toen voor het eerst na dertien jaar de absolute meerderheid in het parlement.

Het is niet gelukt een regeringscoalitie te smeden. Volgens opiniepeilingen blijven de populariteit van Erdogan en zijn AK teruglopen en slaagt Erdogan er daarom zondag niet in de absolute meerderheid te heroveren.

Video: Beelden van de betoging

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie