Amerikanen voeren acties tegen IS op

De Verenigde Staten intensiveren de militaire strijd in Syrië en Irak tegen de extremisten van Islamitische Staat. Ze zullen lokale troepen ondersteunen met meer luchtacties en zelf incidenteel grondacties uitvoeren. 

Dat heeft minister van Defensie Ash Carter dinsdag meegedeeld.

Carter zei tegen het comité voor de strijdkrachten van de senaat dat de Verenigde Staten onder meer de druk willen vergroten tegen de bolwerken van Islamitische Staat in Raqqa in Syrië en in de Iraakse stad Ramadi.

De bewindsman verwacht dat de acties van de coalitie onder leiding van de VS zullen worden gevoerd met meer vliegtuigen en in een hoger tempo.

Luchtaanvallen

Volgens het Pentagon heeft de Amerikaanse coalitie in Syrië al drie dagen geen luchtaanvallen uitgevoerd. Op 22 oktober was de laatste. Een drone-aanval op een voertuig van IS met een mortier.

"Luchtaanvallen komen en gaan", aldus een woordvoerder van het Pentagon. "Het heeft niets met de aanwezigheid van Rusland te maken. We bestuderen onze inlichtingen goed om uit te zoeken waar de doelen zitten die we kunnen raken zonder burgerslachtoffers te maken. Die zijn er de laatste tijd minder geweest."

De coalitie van zestig landen, die sinds juni 2014 aanvallen uitvoert tegen IS, viel 91 doelen aan in oktober. In september waren er 115 aanvallen, in augustus 206 en in juli 359. 

De Russen zijn een stuk actiever. Volgens het Russische ministerie van Defensie zijn er de afgelopen 24 uur 94 doelwitten geraakt.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie