China ontbiedt ambassadeur VS om schip bij Chinese eilanden

China ontbiedt de Amerikaanse ambassadeur vanwege de torpedobootjager die de Verenigde Staten naar de kunstmatige Chinese eilanden in de Zuid-Chinese Zee heeft gestuurd. 

Dat meldt Reuters dinsdag.

De Amerikaanse marine stuurt het schip tot op 12 zeemijl (22 kilometer) van de eilanden om de territoriale claims van China in het gebied aan de kaak te stellen.

Het oorlogsschip komt in de buurt van de riffen Subi en Mischief in de archipel Spratly te liggen. Die riffen lagen bij vloed onder water, totdat China ze in 2014 in eilanden veranderde.

De torpedobootjager zal er enkele uren blijven en wordt waarschijnlijk ondersteund door een verkenningsvliegtuig van de Amerikaanse marine.

Veroordeeld

China heeft de komst van het Amerikaanse oorlogsschip veroordeeld. De Chinese ambassade in Washington zegt dat de VS de "vrijheid van scheepvaart niet moet gebruiken als excuus om spierballen te laten zien". Ook moet de VS de soevereiniteit en veiligheid van andere landen niet ondergraven.

China liet verder weten dat zijn militairen desnoods alle noodzakelijke stappen zullen nemen om de veiligheid van het land te beschermen. Chinese oorlogsschepen hebben het Amerikaanse schip gewaarschuwd.

Lees meer over:
Tip de redactie