Republikein Carson boven Trump in peiling

De Republikeinse presidentskandidaat Ben Carson heeft een kleine voorsprong genomen op Donald Trump.

Dat blijkt dinsdag uit onderzoek van The New York Times en CBS News.

Het is voor het eerst in maanden dat Trump de peilingen niet aanvoert. Neurochirurg Carson krijgt nu 26 procent van de Republikeinse stemmen, Trump 22 procent. Dit verschil ligt wel binnen de foutmarge.

Uit de peiling blijkt ook dat de andere kandidaten nog steeds op grote achterstand volgen. Senator Marco Rubio uit Florida komt op 8 procent, voormalig gouverneur Jeb Bush en Carly Fiorina komen beide op 7 procent. 

Rand Paul, Ted Cruz, Mike Huckabee en John Kasich komen niet verder dan 4 procent van de stemmen. 

In eerdere polls, uit de staat Indiana, zakte Trump ook naar de tweede plek. In een reactie zei de zakenman toen dat hij denkt dat die peilingen "verkeerd" zijn 

Te vroeg

De vroege peilingen hebben zich in het verleden onbetrouwbaar getoond, zo schrijft The New York Times. De cijfers laten daarnaast zien dat de Republikeinse kiezers nog niet zeker zijn van hun zaak. Zo zeggen zeven van de tien respondenten dat het nog te vroeg is om zeker te weten op wie er gestemd gaat worden, 28 procent weet dit al wel.

De aanhangers van Trump zijn iets zekerder: 55 procent weet al wat er gestemd gaat worden. 80 procent van Carsons aanhang zegt hem te steunen, maar vindt een definitieve keuze nog te vroeg.

Woensdag is het derde debat tussen de Republikeinse kandidaten. 

Video: De Amerikaanse verkiezingen in zestig seconden

Animatie door: In60seconds

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie