VN veroordeelt aanval op ziekenhuis in Jemen

Een Jemenitisch ziekenhuis dat wordt bestierd door medewerkers van Artsen zonder Grenzen (AzG), is geraakt door een bom. VN-chef Ban Ki-moon heeft de aanval fel veroordeeld.

Het hospitaal wordt ook gesteund door organisaties van de Verenigde Naties. Ban Ki-moon eist een snel en doelmatig onafhankelijk onderzoek naar de toedracht. Hij riep de strijdende partijen in Jemen op de wapens neer te leggen.

Volgens AzG werd het ziekenhuis van Haydan, circa 200 kilometer ten noorden van de hoofdstad Sanaa, maandagavond laat opzettelijk bestookt door gevechtsvliegtuigen van de coalitie die sinds maart onder leiding van Saudi-Arabië Jemen bombardeert.

Zeven medewerkers raakten bij de zes luchtaanvallen gewond. Ze konden volgens AzG niet voor de volgende ochtend naar een ander ziekenhuis worden overgebracht uit vrees dat het transport ook zou worden aangevallen.

Burgerdoelen

Het opzettelijk bestoken van burgerdoelen is een oorlogsmisdaad. AzG eist daarom een grondig onderzoek. Het is volgens de organisatie niet de eerste keer dat de coalitie in deze streek een ziekenhuis als doelwit neemt. Begin september gebeurde dat in Razih.

In Saudi-Arabië is dinsdagavond tegengesproken dat vliegtuigen van de coalitie een ziekenhuis hebben aangevallen. Een woordvoerder zei dat er wel gevechtsvliegtuigen boven de noordwestelijke provincie Saada actief waren, maar dat geen stad is bestookt.

Rebellenstrijd

In het verdeelde en straatarme Jemen woedt sinds vorig jaar een strijd tussen rebellen uit het noorden en andere partijen of stammen onder wie de internationaal erkende president Abd-Rabbu Mansour. De rebellen heten Houthi's en komen uit de Zaydi-bevolkingsgroep.

De Zaydi's belijden een sjiitische variant van de islam en vormen 40 procent van de bevolking. Zij genieten steun van ex-dictator Ali Abdullah Saleh. Het kamp van Abd-Rabbu Mansour krijgt militaire steun uit onder meer Saudi-Arabië, Egypte en de VS. Bij de strijd vallen veel burgerslachtoffers en zijn schrijnende tekorten aan eerste levensbehoeften ontstaan.

Tip de redactie