Duizenden vluchtelingen bij Duits-Oostenrijkse grens aangekomen

Opnieuw zijn duizenden vluchtelingen bij de Duits-Oostenrijkse grens aangekomen. Alleen al bij Passau zijn maandag 8000 migranten beland, zei een woordvoerder van de Duitse federale politie in Beieren dinsdag.

In de kleine grensplaats Wegscheid, niet ver van Passau, kwamen in de vroege avond 2000 migranten aan.

''We konden ons daarop niet voorbereiden'', zei de politiewoordvoerder. Van de Oostenrijkse autoriteiten was geen waarschuwing gekomen.

De politie bracht de helft van de 2000 nieuwkomers naar Ruhstorf, de andere helft werd in Passau ondergebracht. Dinsdag gaan deze vluchtelingen naar andere opvangplekken in Duitsland.

Roekeloos gedrag

De Beierse minister van Binnenlandse Zaken Joachim Herrmann beschuldigt de Oostenrijkse autoriteiten intussen van roekeloos gedrag in de vluchtelingencrisis.

''Daar wordt alleen gekeken naar een zo snel mogelijke passage, maar dat kunnen we zo niet accepteren'', zei hij voor de radio. ''Dit is onverantwoord gedrag van de Oostenrijkse collega's.''

Merkel

Premier Horst Seehofer van Beieren heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel opgeroepen de Oostenrijkse regering onmiddellijk aan te spreken op de ongecoördineerde doorstroom van vluchtelingen.

Herrmann voegde eraan toe dat Oostenrijk zonder kennisgeving duizenden vluchtelingen naar de Beierse grens brengt, maar niet bereid is tot samenwerking. ''Als dit niet fundamenteel verandert, moeten we strenger optreden bij de grens'', waarschuwde hij.

Afstemmen

De Oostenrijkse regering is van plan de aanhoudend hoge vluchtelingenstromen nader af te stemmen met Duitsland, liet kanselarijminister Josef Ostermayer later dinsdag weten. ''Bondskanselier Werner Faymann staat daarover in nauw contact met de Duitse bondskanselier Angela Merkel.''

Hij voegde eraan toe dat het van cruciaal belang is dat de mensen niet op drift raken. Daarom is een goede samenwerking met Turkije nodig, zei Ostermayer. Bovendien moeten vluchtelingen volgens hem al aan de EU-buitengrens worden geregistreerd.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie