Congo maakt met referendum derde termijn president mogelijk

President Denis Sassou Nguesso van de Republiek Congo kan zich bij de verkiezingen volgend jaar kandidaat stellen voor een derde termijn. 

Dat is de uitkomst van een referendum in het Centraal-Afrikaanse land, waarmee een grote meerderheid van de kiezers heeft ingestemd.

Meer dan 92 procent van de kiezers stemde voor een wijziging van de grondwet die een derde presidentiële termijn mogelijk maakt. De opkomst bij de volksraadpleging, die zondag werd gehouden, was 72 procent volgens cijfers die de kiescommissie bekendmaakte.

Oppositie

De oppositie boycotte het referendum. Een oppositieleider zei dat de peiling nietig verklaard moet worden vanwege de lage opkomst.

Het referendum was vorige week dinsdag aanleiding voor onlusten en protesten. Bij botsingen tussen de demonstranten en politie vielen vier doden. Demonstranten richtten barricades op in de straten van hoofdstad Brazzaville en staken autobanden in brand.

President

De 72-jarige Nguesso is de laatste 36 jaar al 31 jaar aan de macht in het olierijke land. Alleen tussen 1992 en 1997 was hij geen president. Algemeen wordt verwacht dat Nguesso zich nu bij de verkiezingen volgend jaar opnieuw kandidaat stelt.

Nguesso is niet de enige Afrikaanse president die via een grondwetswijziging zijn greep op de macht wil houden. In Burundi ontstonden eerder dit jaar ook rellen nadat president Pierre Nkurunziza bekend had gemaakt dat hij voor de derde keer president wilde worden.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie