Het dodental van de zware aardbeving maandag in het noordoosten van Afghanistan is opgelopen tot 311. De meeste doden vielen tot dusverre in Pakistan: 237.

Volgens CNN zijn onder de doden twaalf schoolmeisjes. Zij kwamen om in de paniek die ontstond, toen ze probeerden hun school in het Afghaanse Taluqan te ontruimen.

Reddingswerkers zijn in het moeilijk bereikbare, bergachtige gebied nog altijd op zoek naar meer slachtoffers. Het leger van Pakistan heeft onder meer helikopters ingezet om de schade vast te stellen en reddingsoperaties uit te voeren. Vermoedelijk stijgt het dodental nog, aangezien de communicatie in een groot deel van het getroffen gebied platligt.

In ziekenhuizen in beide landen zijn al honderden gewonden binnengebracht. In Pakistan werden 2.500 huizen verwoest, in Afghanistan 4.000.

Video: Dodental beving Afghanistan loopt verder op

Meer dan driehonderd doden bij aardbeving Afghanistan
Meer dan driehonderd doden bij aardbeving Afghanistan

Vriespunt

Hulpverleners leveren verder noodhulp aan de slachtoffers. Uit angst voor naschokken en ook omdat veel huizen zijn vernietigd hebben duizenden mensen de nacht buiten doorgebracht, bij temperaturen van maar net boven het vriespunt. Zij worden voorzien van onder meer tenten en dekens.

Reddingswerkers hebben grote moeite de getroffen regio te bereiken. Het gebied op de grens van Pakistan en Afghanistan is een ruw en bergachtig terrein, waar vermoedelijk nog veel mensen ingesloten zitten. De toch al schaarse wegen zijn veelal onbegaanbaar geworden.

Humanitaire hulp

De Verenigde Staten en Iran hebben humanitaire hulp aangeboden aan Afghanistan. Secretaris-generaal van de VN, Ban Ki-moon, heeft aan de getroffen mensen zijn medeleven betuigd. Hij wenste de gewonden een snel herstel toe en zei dat de VN klaarstaat om te helpen bij het reddingswerk, mocht daar behoefte aan zijn.

De aardbeving had een magnitude van 7,5 en werd gevolgd door zeven naschokken, waarvan de zwaarste een kracht had van 4,8.

Epicentrum