De Amerikaanse marine stuurt een torpedobootjager tot op 12 zeemijl (22 kilometer) van de kunstmatige eilanden die China heeft gebouwd in de Zuid-Chinese Zee.

Dat heeft een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Defensie maandag gezegd.

Met de beweging stellen de Verenigde Staten de territoriale claims van China in het gebied aan de kaak.

Het oorlogsschip komt in de buurt van de riffen Subi en Mischief in de archipel Spratly te liggen. Die lagen bij vloed onder water, totdat China ze in 2014 in eilanden veranderde.

De torpedobootjager wordt waarschijnlijk ondersteund door een verkenningsvliegtuig van de Amerikaanse marine.

Veroordeeld

China heeft de komst van het Amerikaanse oorlogsschip veroordeeld. De Chinese ambassade in Washington zegt dat de VS de "vrijheid van scheepvaart niet moet gebruiken als excuus om spierballen te laten zien". Ook moet het de soevereiniteit en veiligheid van andere landen niet ondergraven.

De Chinese autoriteiten laten weten het schip te volgen en waarschuwde dat het "illegaal" de wateren in de buurt van de eilanden nadert. "China dringt er bij de VS op aan gewetensvol te handelen, onmiddellijk zijn fout te herstellen en af te zien van gevaarlijke of provocerende daden die China's soevereiniteit en veiligheidsbelangen bedreigen", aldus een verklaring van het ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag.

De Verenigde Staten stellen met het sturen van het oorlogsschip de territoriale claims van China in het gebied aan de kaak. De torpedobootjager is de eilanden genaderd en zal er "verscheidene uren" bivakkeren. 

De Spratly's worden overigens ook opgeëist door Vietnam en Taiwan.