Te hoge stralingswaarden bij hulpverleners Fukushima

De hulpverleners die 4,5 jaar geleden na het ongeval met de kernreactor bij Fukushima in Japan omwonenden hielpen evacueren, blijken in veel gevallen momenteel te hoge stralingswaarden te hebben. 

Ruim 3.000 politiemensen, brandweerlieden en soldaten schoten te hulp toen de centrale na een aardbeving werd stilgelegd en na drie kernsmeltingen straling vrijkwam.

Nu blijkt dat 38 procent van de voormalige reddingswerkers een stralingswaarde heeft die uitkomt boven de verantwoorde 1 millisievert. Bij 5 procent werd zelfs een dosis van 5 tot 10 millisievert gemeten.

De helpers stonden tussen 12 en 31 maart 2011 de inwoners bij die in een straal van 20 kilometer van de kerncentrale leefden. Meer dan 100.000 mensen vanwege de straling hun huis verlaten.

Opstarten

Ondanks angst en protesten onder de bevolking wil Japan ook weer een kernreactor in het zuidwesten opstarten. De gouverneur van Ehime, Tokihiro Nakamura, heeft inmiddels het groene licht voor reactor 3 van de energiecentrale in Ikata gegeven, meldde de Japan Times maandag.

De kerncentrale bevindt zich op het eiland Shikoku, ongeveer 750 kilometer ten zuidwesten van Tokio. In juli kreeg de energiecentrale al toestemming van de nucleaire toezichthouder voor een herstart. Dit zou nu volgend jaar kunnen gebeuren.

De mensen in de regio vrezen dat zij zich in geval van een nucleair ongeval niet op tijd in veiligheid kunnen brengen. De centrale bevindt zich aan de voet van een klein schiereiland.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie