China, Japan en Zuid-Korea houden weer topoverleg

China, Japan en Zuid-Korea houden voor het eerst in drie jaar weer een topoverleg. Dat heeft de Chinese premier Li Keqiang maandag meegedeeld. 

De drie landen komen bijeen in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul, vermoedelijk begin november.

Li reist in elk geval eind oktober naar Zuid-Korea, waar hij op 31 oktober zijn gastheer president Park Geun-hye ontmoet. Wanneer de Japanse premier Shinzo Abe precies aanschuift, is niet meegedeeld. Park zei dat de bijeenkomst van de drie leiders met name de relatie met Tokio moet verbeteren en daarmee de politieke stabiliteit in Azië.

De relatie tussen de drie Aziatische landen is een uiterst breekbare sinds de Tweede Wereldoorlog. In de ogen van Peking en Seoul weigert Tokio nog altijd het boetekleed aan te trekken. China en Korea hebben bijzonder zwaar geleden onder de Japanse bezetting in de oorlog.

Vanaf 2008 werd een jaarlijks topoverleg tussen de drie landen gehouden. Daar kwam in 2012 een einde aan, onder meer omdat Japan weigerde compensatie te betalen voor Koreaanse vrouwen die tijdens de oorlog werden gedwongen te werken als prostituee in Japanse bordelen.

Lees meer over:
Tip de redactie