Rusland hoopt dat er op korte termijn kan worden begonnen met het vinden van een politieke oplossing voor het conflict in Syrië. 

Minister Sergej Lavrov van Buitenlandse Zaken zei zaterdag op Russische televisie dat belangrijke Syrische politici "lessen hebben getrokken" uit de situatie in het land.

Lavrov zei dat alle partijen in Syrië bij het proces betrokken moeten worden. De minister benadrukte volgens persbureau TASS dat het niet de bedoeling is dat buitenlandse partijen een politiek systeem opleggen in Syrië. "We moeten ons natuurlijk wel voorbereiden op parlementaire en presidentiële verkiezingen", zei Lavrov. 

Rusland zou met alle partijen in Syrië om de tafel hebben gezeten. "We zijn nooit gestopt met het samenwerken met de Syrische regering of oppositie. Volgens mij zijn wij het enige land dat contacten onderhoudt met alle politieke partijen in Syrië." 

Andere landen

Zaterdag werd bekend dat Lavrov ook contact heeft met andere landen over de situatie in Syrië. De Russische minister Sergej Lavrov van Buitenlandse Zaken heeft ambtgenoten uit het Midden-Oosten en de Verenigde Staten opgebeld, waaronder zijn Egyptische ambtgenoot Sameh Shoukry. 

Lavrov sprak verder onder meer met de Amerikaanse minister John Kerry van Buitenlandse Zaken. Ze bespraken problemen die zich voordoen bij het aan een tafel krijgen van de Syrische regering en oppositiegroepen in het land. Ze waren het erover eens dat landen in het Midden-Oosten bij dat proces betrokken moeten worden.

Bekijk de reactie van Lavrov:

De reactie van Lavrov
De reactie van Lavrov