Orkaan Patricia is in de nacht van vrijdag op zaterdag (Nederlandse tijd) aan land gekomen in de Mexicaanse staat Jalisco. Binnen enkele uren na aankomst is de storm flink in kracht afgezwakt.

Volgens de lokale weerdiensten is Patricia inmiddels afgezwakt van een storm van de vijfde categorie, naar een storm van de eerste categorie.

In het Midden-Amerikaanse land was in aanloop naar de storm groot alarm geslagen. Patricia zou van "historische proporties" zijn. Er werden ongeveer vijftienduizend toeristen geëvacueerd uit het gebied rond badplaats Puerto Vallarta, dat verder relatief dunbevolkt is.

Op weg naar Mexico wist Patricia windsnelheden van 325 kilometer per uur te halen, met geschatte windstoten tot 400 kilometer per uur. Inmiddels is dit afgenomen tot windsnelheden van 120 kilometer per uur.

Schade

Ondanks dat de orkaan sterk aan kracht heeft ingeleverd, waarschuwt president Enrique Peña Nieto de bevolking nog wel voor zware regenval en hoge golven aan de kust. De schade lijkt vooralsnog gering. Van slachtoffers is nog geen melding gemaakt.

In hoger gelegen gebieden kan de bevolking door een combinatie van regenval en as van de vulkaan Colima bijvoorbeeld te maken krijgen met alles verzwelgende modderstromen. President Enrique Peña Nieto riep mensen dan ook op om voorlopig in hun schuilplaatsen te blijven zitten.

De storm is ook vanuit de ruimte te zien. De Amerikaanse astronaut Scott Kelly twitterde vanuit het internationale ruimtestation ISS foto's van Patricia. "Het is enorm. Wees voorzichtig", schreef hij.

Video: Orkaan Patricia neemt flink in kracht af

Evacuatie

Sommige kustplaatsen, zoals het bij Amerikanen en Canadezen populaire Puerto Vallarta, zijn veranderd in spooksteden. Duizenden toeristen zijn vanuit het stadje met bussen naar de stad Guadalajara in het binnenland gebracht.

Ook is een legereenheid met noodmiddelen, onder meer veldkeukens, naar het gebied afgereisd. De politie heeft vierhonderd extra agenten naar de kust gestuurd.

Het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies naar Mexico aangescherpt. ''Afkondiging noodtoestand in Mexico voor tropische storm Patricia. Wees alert'', zo waarschuwt het ministerie Nederlanders die in Mexico zijn of naar Mexico gaan.