De komst van orkaan Patricia heeft geleid tot massale evacuatie van toeristen en bewoners in plaatsen aan de westelijke kust van Mexico. 

Sommige kustplaatsen, zoals het bij Amerikanen en Canadezen populaire Puerto Vallarta, zijn veranderd in spooksteden. Meer dan 10.000 toeristen zijn vanuit het stadje met bussen naar de stad Guadalajara in het binnenland gebracht.

Puerto Vallarta in de staat Jalisco ligt in de gevarenzone, het gebied waar de orkaan naar verwachting aan land komt. De Mexicaanse regering heeft vrijdag het leger ingezet in het gebied.

Ook is een legereenheid met noodmiddelen, onder meer veldkeukens, onderweg naar het gebied. De politie heeft vierhonderd extra agenten naar de kust gestuurd.

Sterkste orkaan

Patricia is inmiddels het zwaarste type orkaan dat er is en de sterkste orkaan ooit gemeten aan het westelijk halfrond. De orkaan kan gepaard gaan met rukwinden van 325 kilometer per uur.

Naar verwachting komt Patricia zaterdag in de vroege uurtjes aan land. Gevreesd wordt dat de storm over land trekt en via de Golf van Mexico richting de VS trekt.

Het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies naar Mexico aangescherpt.  ''Afkondiging noodtoestand in Mexico voor tropische storm Patricia. Wees alert'', zo waarschuwt het ministerie Nederlanders die in Mexico zijn of naar Mexico gaan.

De hevige storm bereikt als eerste de zuidwestelijke havenstad Manzanillo.