Orkaan Patricia, die de westkust van Mexico nadert, heeft vrijdag verder aan kracht gewonnen. De orkaan is de sterkste orkaan ooit gemeten aan het westelijk halfrond. 

Dat meldt persbureau AP vrijdag. 

Patricia is inmiddels het zwaarste type orkaan dat er is. De autoriteiten in Mexico hebben de noodtoestand al uitgeroepen. De orkaan kan gepaard gaan met rukwinden van 325 kilometer per uur.

Het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies naar Mexico aangescherpt.  ''Afkondiging noodtoestand in Mexico voor tropische storm Patricia. Wees alert'', zo waarschuwt het ministerie Nederlanders die in Mexico zijn of naar Mexico gaan.

De hevige storm bereikt als eerste de zuidwestelijke havenstad Manzanillo. Patricia komt waarschijnlijk in de vroege uren van zaterdag aan land in Mexico, maar is dan naar verwachting iets afgezwakt.

Golven

De kusten van de provincies Guerrero, Michoacán, Colima en Jalisco moeten rekening houden met flinke regenval en golven tot elf meter hoog. De autoriteiten hebben de bevolking al gewaarschuwd voor aardverschuivingen en overstromingen.

Er zijn nog geen mensen geëvacueerd. Scholen zijn zaterdag uit voorzorg gesloten en zandzakken zijn uitgedeeld om huizen te beschermen.

Video: Patricia sterkste orkaan gemeten 

Patricia sterkste orkaan ooit gemeten op westelijk halfrond
Patricia sterkste orkaan ooit gemeten op westelijk halfrond