De Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma heeft na demonstraties in Pretoria toegezegd het collegegeld niet te verhogen.

Dat meldt Reuters Africa.

"We hebben afgesproken dat er geen verhoging van collegegelden komt in 2016'', aldus Zuma na een ontmoeting met studentenleiders en de universiteitsleiding.

"De regering begrijpt de moeilijkheden waarmee studenten uit arme gezinnen kampen en dringt er bij alle betrokkenen op aan voor de lange termijn oplossingen te vinden om de toegang tot onderwijs voor onze studenten te verzekeren'', voegde hij eraan toe.

Duizenden boze Zuid-Afrikaanse studenten hebben vrijdag bij de regeringsgebouwen geprotesteerd tegen plannen om de studiekosten te verhogen.

De betogers probeerden de hekken rond de gebouwen in Pretoria, waar president Jacob Zuma een kantoor heeft, naar beneden te trekken.

Extra bewaking

De studenten scandeerden slogans en kwamen in botsing met de politie. Die had eerder extra bewaking ingesteld in afwachting van een toespraak van Zuma. ''Hij neemt ons niet serieus, we zijn hier al een hele tijd'', zei een student op de televisie.

Studenten protesteren in het hele land al een week tegen de voorgenomen verhoging van de collegegelden. De rellen leidden al tot het sluiten van scholen en universiteiten.

Na Zuma's bekendmaking over het schrappen van de verhoging hielden de ongeregeldheden nog aan, omdat hij om veiligheidsredenen ervan af zag de menigte toe te spreken.

Video: Studenten betogen bij president Zuma

Gewonden

Woensdag raakten een grote groep studenten en de oproerpolitie voor het parlementsgebouw in Kaapstad slaags met elkaar. Ook oppositieleden in het parlement mengden zich in de strijd, waarbij vele gewonden vielen.

Minister Blade Nzimande van Onderwijs had de studenten dinsdag het voorstel gedaan het collegegeld met 6 procent te verhogen.

Dat voorstel werd afgewezen omdat de inflatie in september slechts 4,6 procent bedroeg. Het oorspronkelijke plan repte van 10 procent meer collegegeld. Uiteindelijk heeft Zuma dus toegezegd de huidige hoogte van het bedrag aan te houden.