Bij een ongeluk tussen een bus en een vrachtwagen in het zuidwesten van Frankrijk zijn 43 doden gevallen.

Acht mensen hebben het ongeluk overleefd, waaronder de buschauffeur. Hij heeft slechts lichte verwondingen opgelopen. 

Vier van de acht gewonden hebben ernstige verwondingen opgelopen. Twee van hen liepen brandwonden op. Vier anderen liepen slechts lichte verwondingen op.

's Middags werd duidelijk dat ook een kind is overleden door het ongeluk. Reddingswerkers hebben het lichaam van een jongetje gevonden in de cabine van de vrachtwagen.

Deur openen

Na de klap van de aanrijding met de vrachtwagen had de buschauffeur nog de tegenwoordigheid van geest om de deur van zijn voertuig te openen. Dat stelde in elk geval acht passagiers in de gelegenheid de bus te verlaten en te ontkomen aan de vlammen.

Volgens de burgemeester van het dorp Puisseguin zijn er aanwijzingen dat het ongeluk is veroorzaakt doordat de chauffeur van de vrachtwagen de macht over het stuur verloor.  De buschauffeur zou tevergeefs hebben geprobeerd uit te wijken.

Bekijk luchtbeelden van het ongeluk:

Nationaliteit

Het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken zegt dat alle inzittenden van de bus de Franse nationaliteit hebben.

Na de aanrijding, omstreeks 7.30 uur, vatten beide voertuigen vlam. Lokale media melden dat zowel de chauffeur van de bus als die van de vrachtwagen is omgekomen.

Bejaarden

Het ongeval vond plaats ter hoogte van Puisseguin, vlakbij Bordeaux. In de bus zat een groep bejaarden die een dagtrip hadden gepland. De bus vertrok vanmorgen vanuit het Franse plaatsje Petit Francais in Frankrijk.

De Franse premier Manuel Valls is inmiddels onderweg naar de plek van het ongeval. De Franse president Francois Hollande spreekt van een zeer tragisch ongeval.

Dertig jaar

Het ongeval met de bus bij Puisseguin in het departement Gironde is het ernstigste sinds ruim dertig jaar in Frankrijk. In 1982 kwamen bij Beaune in Oost-Frankrijk 53 mensen door een ongeval met een bus om het leven, onder wie 44 kinderen.