De gemaskerde man die donderdag op een school in het Zweedse Trollhättan twee personen met een zwaard doodde, had daarvoor racistische motieven. 

Dat meldt de politie aan een Zweeds radiostation, volgens verschillende media.

De politie komt tot die conclusie op basis van wat ze hebben gevonden in zijn appartement, hoe hij zich kleedde en hoe hij zijn slachtoffers uitkoos.

De 21-jarige dader werd neergeschoten door de politie en overleed later aan zijn verwondingen. De man stak vier personen neer, van wie er twee de aanval niet overleefden.

De dodelijke slachtoffers zijn volgens Zweedse media een mannelijke docent van de school en een 11-jarige scholier. De docent overleed ter plekke aan zijn verwondingen, de scholier in het ziekenhuis. 

Volgens lokale media zijn twee andere scholen in Göteborg, Zweden bedreigd. De beveiliging bij scholen en opvangcentra voor vluchtelingen is opgeschaald. 

Grap

De dader droeg volgens lokale media zwarte kleding en een Star Wars-masker. Scholieren zouden in het begin het vermoeden hebben gehad dat de man een grap maakte.

Het incident vond rond 10.10 uur plaats op een school van zo'n vierhonderd leerlingen in Trollhättan, een industriestad met ongeveer 50.000 inwoners ten noorden van Göteborg.

De dader is nog niet geïndentificeerd.

Bekijk de reactie van de politie:

De reactie van de politie
De reactie van de politie