Hillary Clinton is donderdag grotendeels ongeschonden uit het verhoor over de aanslag op de Amerikaanse ambassade in het Libische Benghazi in 2012 gekomen.

Dat melden Amerikaanse media.

Clinton werd circa elf uur lang verhoord door een speciale commissie over de omstandigheden van de dood van vier Amerikanen bij de aanval op de ambassade. Onder meer ambassadeur Christopher Stevens kwam daarbij om het leven.

"Ik ben hierheen gekomen omdat ik zei dat ik dat zou doen. Ik heb al het mogelijke gedaan, samen met de mensen waarmee ik werk, om uw vragen te beantwoorden", aldus de presidentskandidate aan het einde van het verhoor. "Ik kan niet meer dan dat doen."

Beschuldiging

Tijdens het verhoor zei Clinton geen aanvragen voor extra beveiliging rondom de ambassade te hebben geaccordeerd of geweigerd. De Republikeinen beschuldigden Clinton ervan dat ze verzoeken om meer beveiliging in Libië negeerde en dat ze het publiek verkeerd informeerde over de aard van de aanval.

"Ik heb langer nagedacht over wat er is gebeurd dan jullie allemaal bij elkaar", aldus Clinton. "Ik heb meer slaap verloren dan jullie allemaal bij elkaar. Ik heb de verantwoordelijkheid genomen."

Video: Clinton houdt zich staande tijdens verhoor

Heksenjacht

Clinton was minister van Buitenlandse Zaken ten tijde van de aanslag en veel Republikeinen beschuldigen haar ervan dat ze te weinig heeft gedaan om de diplomaten in Libië te beschermen.

De Democratische Partij doet de ondervraging van Clinton af als een heksenjacht in de aanloop naar de verkiezingen. "Het is tijd dat de Republikeinen deze jacht beëindigen." De Republikeinen stellen echter dat de Democraten het onderzoek naar fatale fout rondom de veiligheid van de ambassade ondermijnen.