De Amsterdamse crimineel Hamza B. is donderdag in Marokko in hoger beroep veroordeeld tot twintig jaar gevangenisstraf vanwege zijn aandeel in de dubbele liquidatie in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt drie jaar geleden. 

Het is dezelfde straf die hij in eerste aanleg kreeg. B. was volgens de rechtbank de bestuurder van de auto van waaruit werd geschoten.

De zaak werd in de Marokkaanse stad Tanger dertien keer uitgesteld. In augustus kwam naar buiten dat de rechtbank werd beschuldigd van corruptie. Rechters zouden in zowel de eerste als de tweede aanleg geld hebben aangenomen om te voorkomen dat B. levenslang zou krijgen.

De aanklager eiste eerder opnieuw levenslang.

Vriendin

De 27-jarige B. stond in Marokko terecht, omdat hij daar in juni 2013 op de luchthaven van Tanger werd opgepakt toen hij zijn vriendin wilde ophalen. 

Marokko levert geen eigen onderdanen uit en heeft de vervolging van B. op verzoek van justitie in Nederland overgenomen.

Kalasjnikovs

De liquidatie in de Staatsliedenbuurt van Youssef Lkhorf (28) en Saïd el Yazidi (21) ging gepaard met een enorme schietpartij, waarbij onder meer kalasjnikovs werden gebruikt.

Het eigenlijke doelwit, Benaouf A., wist aan de kogelregen te ontsnappen. A. zit zelf vast in verband met een moord die aan het geweld in de Staatsliedenbuurt voorafging. De moorden vloeien volgens justitie voort uit een bittere strijd tussen groepen criminelen.