Een gemaskerde man heeft donderdagochtend met een zwaard twee personen gedood en nog twee anderen verwond op een school in het Zweedse Trollhättan. De dader werd neergeschoten door de politie en overleed later aan zijn verwondingen.

Dat heeft de politie donderdag bekendgemaakt.

De dodelijke slachtoffers zijn volgens Zweedse media een mannelijke docent van de school en een 11-jarige scholier. De docent overleed ter plekke aan zijn verwondingen, de scholier in het ziekenhuis.

De dader overleed nadat hij eerder met ernstige verwondingen naar het ziekenhuis werd gebracht. Het gaat om een 21-jarige man uit Trollhättan. Over het mogelijke motief van de dader is nog niets bekendgemaakt.

De twee gewonden zijn ook in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht. Het gaat om een 15-jarige scholier en een andere docent. Volgens een woordvoerder van het ziekenhuis zweven de slachtoffers "tussen leven en dood".

De dader zou van klaslokaal naar klaslokaal zijn gelopen en hebben ingestoken op degenen die de deur openden.

Video: Dader gewapende aanval Zweedse school dood

Zwarte kleding

De dader droeg volgens lokale media zwarte kleding en een Star Wars-masker. Scholieren zouden in het begin hebben vermoed dat de man een grap maakte.

Lokale media hebben een foto gepubliceerd van de vermoedelijke dader. Daarop is iemand te zien met een masker en een lange zwarte jas. Ook heeft hij een zwaard in zijn handen.

Het incident vond rond 10.10 uur plaats op een school van zo'n vierhonderd leerlingen in Trollhättan, een industriestad met ongeveer 50.000 inwoners ten noorden van Göteborg.

Reactie premier

De Zweedse premier Stefan Löfven noemde de donderdag "een zwarte dag voor Zweden". "Mijn gedachten gaan uit naar de slachtoffers en hun familieleden, de scholieren en medewerkers van de school en de hele gemeenschap van Trollhättan."

"Woorden kunnen niet omschrijven wat zij momenteel doormaken", aldus Löfven. "We leven met ze mee en we zullen ervoor zorgen dat zij alle steun krijgen die ze nodig hebben."