Het Witte Huis heeft het bezoek van de Syrische president Bashar al-Assad aan Vladimir Poetin sterk veroordeeld.

Dat meldt BBC donderdagochtend.

"Het welkom heten van Assad, die chemische wapens heeft gebruikt tegen zijn eigen bevolking, is in strijd met het doel dat Rusland zegt te hebben, namelijk een politieke transitie (binnen de Syrische regering, red.)", aldus een woordvoerder van het Witte Huis.

Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten dat het bezoek hem niet heeft verbaasd. De belangrijkste zorg van de Verenigde Staten is volgens hem de Russische luchtsteun in Syrië, die het regime van Assad aanmoedigt stand te houden. Hierdoor zou de burgeroorlog alleen maar langer duren.

Islamitische Staat

Dinsdagavond ontmoette Assad de Russische president in Moskou, waar ze de ontwikkelingen in de strijd tegen Islamitische Staat (IS) bespraken. Assad dankte Poetin voor de Russische steun. Moskou heeft volgens hem voorkomen dat Syrië in een ''tragisch scenario'' is terechtgekomen. 

Het was Assad's eerste reis over zee sinds de Syrische burgeroorlog uitbrak in 2011. Het conflict heeft inmiddels een kwart miljoen levens geëist.

Damascus

Donderdag brengen Russische autoriteiten een bezoek aan Assad in Damascus. 

Afgelopen maand ging het Russisch parlement akkoord met de inzet van de luchtmacht boven Syrië in de strijd tegen IS. Assad is al jaren bevriend met het Kremlin, dat het regeringsleger steunt met wapens.