Slovenië heeft de Europese Unie om bijstand van politiemensen verzocht. Het land kan de stroom vluchtelingen die vanuit Kroatië de grens oversteekt niet meer alleen aan. 

Dat heeft minister Vesna Gyorkos van Binnenlandse Zaken donderdag gezegd.

Dimitris Avramopoulos, de Griekse EU-commissaris voor Migratiezaken brengt donderdag een bezoek aan Slovenië om over het verzoek om bijstand te praten.

De afgelopen 24 uur kreeg Slovenië te maken met een stroom van ongeveer 10.000 vluchtelingen die op weg is richting Oostenrijk. Ljubljana maakte woensdag al bekend dat het reservisten en gepensioneerde politiemensen wil oproepen om het probleem het hoofd te bieden.

Eerder liet Slovenië al weten per dag slechts 2.500 vluchtelingen toe te laten, maar buurland Kroatië trekt zich hier weinig van aan. Het gebrek aan samenwerking tussen de verschillende Balkanlanden veroorzaakt schrijnende situaties langs de grenzen. Duizenden vluchtelingen moeten er regelmatig wachten in slecht weer omdat ze niet de grens over mogen.

Hongarije

De Hongaarse premier Viktor Orban heeft weer aangedrongen op wijziging van het Europese vluchtelingenbeleid. Hij vindt vooral ook dat binnen de Europese Unie de kiezers meer bij het debat over de toekomst van het continent moeten worden betrokken. Gebeurt dat niet, dan staat Europa een politieke crisis en een bedreiging van de democratische orde te wachten.

De premier zei voor de Hongaarse staatstelevisie dat de Europese leiders geen mandaat van het electoraat hebben om zomaar honderdduizenden migranten met weinig controle de unie binnen te laten.

Hongarije's hek aan zijn zuidelijke grens is bedoeld om migranten uit Europa te weren, niet om ze een omweg naar Duitsland te laten maken. Orban zei dat hij de buurlanden op de Balkan had gevraagd te helpen de mensenstroom te keren.

Topoverleg

Zondag komen Europese regeringsleiders bijeen voor een topoverleg over de migrantencrisis op de Balkan. Juncker sprak woensdag van een ''zich ontvouwende noodtoestand'', die samenwerking, overleg en directe actie noodzakelijk maakt. 

Aanwezig zijn de regeringsleiders van Duitsland, Oostenrijk, Bulgarije, Kroatië, Macedonië, Griekenland, Hongarije, Roemenië, Servië en Slovenië.