Mexico heeft zes mensen opgepakt die de Mexicaanse drugsbaas Joaquín 'El Chapo' Guzmán zouden hebben geholpen bij zijn ontsnapping. Het gaat om het brein achter de ontsnappingsactie, Guzmáns zwager en vier andere verdachten.

Volgens de Mexicaanse autoriteiten had de bedenker van het ontsnappingsplan toegang tot de gevangenis, omdat hij bij Guzmán op bezoek mocht. Hij kon de drugsbaron zo op de hoogte houden van de vorderingen.

Guzmáns zwager zou de 1,5 kilometer lange tunnel waarmee de Mexicaanse drugsbaas ontsnapte hebben bedacht. Volgens autoriteiten reisde Guzmán na zijn ontsnapping door naar Queretaro, waar hij een klein vliegtuig nam naar zijn thuisstaat Durango.

Guzmán ontsnapte in juli uit een zwaarbewaakte gevangenis. Een van Mexico's beruchtste criminelen ontsnapte via een tunnel, waar hij vanuit zijn cel toegang toe had. Eerder werden al 23 gevangenismedewerkers opgepakt.

Het nieuws over de arrestaties volgt kort op berichten dat de Mexicaanse drugsbaas gewond raakte aan zijn been en gezicht tijdens een politieachtervolging.

Video: Brein achter ontsnapping 'El Chapo' vast