Slovenië is van plan meer reservisten en gepensioneerde politiemensen in te zetten om de huidige migrantencrisis het hoofd te bieden. 

Het land wil de wetgeving aanpassen om de stroom van tienduizenden vluchtelingen die door het land naar Oostenrijk gaan, in betere banen te kunnen leiden.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken wil het aantal inzetbare reservisten verhogen van 250 tot 800, zei staatssecretaris Bostjan Sefic. Gepensioneerde politieagenten zouden ook opnieuw kunnen worden ingehuurd, zei hij.

Meer dan 20.000 migranten zijn sinds zaterdagochtend Slovenië binnengekomen op hun tocht naar Oostenrijk, dat deel uitmaakt van de paspoortvrije Schengenzone. Zeker zesduizend brachten afgelopen nacht in Slovenië door, dat hen onderdak gaf in opvangcentra.

Hongarije

Hongarije heeft geen intenties om een corridor voor migranten te openen. Dat liet de regering woensdag weten.

Vluchtelingen proberen massaal vanuit Zuid-Europa via Servië en Kroatië het paspoortvrije Schengengebied te bereiken. Hongarije heeft z'n zuidelijke grenzen met Servië en Kroatië echter gesloten om de stroom migranten in te dammen.

Helpen terugzenden

"Hongarije heeft het overduidelijk gemaakt, dat het geen corridors zal openen in het zuiden om migranten door te laten naar Schengengebied", zei een regeringswoordvoerder. Hij maakte zijn opmerkingen na een vergadering in Wenen van hoge politiefunctionarissen uit Kroatië, Slovenië, Oostenrijk en Hongarije over de vluchtelingencrisis.

Hongarije is wel bereid de buurlanden te helpen bij de terugzending van afgewezen asielzoekers. De politiechefs van de vier buurlanden hebben afgesproken dat bij op te zetten transitzones slechts vluchtelingen kunnen worden doorgelaten die daadwerkelijk aantonen dat zij werden vervolgd.