Ayatollah Khamenei, de hoogste Iraanse geestelijk leider, heeft woensdag akkoord gegeven voor de uitvoering van het Iraanse atoomakkoord.

Khamenei stelt wel enkele voorwaarden aan die uitvoering.

In een brief aan president Hassan Rouhani, gepubliceerd op de website van Khamenei, meent hij dat Europa en de Verenigde Staten duidelijk moeten maken welke economische sancties tegen Iran worden opgeheven. Volgens Khamenei is het akkoord op verschillende punten zwak.

Pas wanneer de beschuldigingen, met name van de Verenigde Staten, dat Iran nucleaire wapens wil maken van tafel zijn, geeft Iran zijn voorraad verrijkt uranium op. Ook de omstreden nucleaire reactor in Arak krijgt pas dan een andere bestemming, zo schrijft Khamenei.

Vorige week keurde de Raad van Wachters, het hoogste orgaan binnen de grondwet van Iran, de atoomdeal al goed. Het Iraanse parlement ging de dag daarvoor akkoord.

Deal

Half juli sloot Iran de atoomdeal met de zes wereldmachten - de Verenigde Staten, Rusland, China, Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland. Inspecteurs van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) krijgen toegang tot de Iraanse complexen en Iran zal zijn nucleaire programma afbouwen.

In ruil daarvoor worden internationale sancties tegen het land opgeheven.