De Amerikaanse luchtmacht heeft een twaalftal A-10 Thunderbolt II grondaanvalsvliegtuigen gestationeerd in Turkije voor de strijd tegen Islamitische Staat (IS).

Dat heeft een bron in het Pentagon gezegd, meldt AFP.

Deze gevechtsvliegtuigen, ook wel "Warthogs" (wrattenzwijnen, red.) genoemd, gaan vliegen vanaf de Turkse luchtmachtbasis Incirlik, die al wordt gebruikt door de Amerikanen. 

De A-10 is een toestel dat op veel lagere hoogte effectief is dan bijvoorbeeld de F-16 die door onder meer Nederland en ook de Verenigde Staten wordt ingezet boven Syrië en Irak. De toestellen zijn vooral effectief tegen bijvoorbeeld tanks, dankzij hun enorme boordkanon.

Door de lagere vlieghoogte en lage snelheid waarmee de A-10 vliegt is het toestel wel kwetsbaar voor vuur vanaf de grond, maar de "Warthogs" hebben een groot incasseringsvermogen. "De vliegtuigen geven ons meer mogelijkheden, maar lopen wel meer risico", aldus de bron binnen de Amerikaanse luchtmacht.

De populaire A10's werden geroemd om hun aandeel in de beide Golfoorlogen, waarin de toestellen gehakt maakten van veel tanks van het leger van Saddam Hoessein. 

Overeenkomst

De inzet van de A-10's volgt drie weken na de start van het Russische luchtoffensief in Syrië. Daardoor wordt het luchtruim boven het door de burgeroorlog verscheurde land steeds drukker. Om de risico's op incidenten te verkleinen hebben de Russen en de Amerikanen daarom dinsdag een overeenkomst getekend, zo meldt de BBC.

Het Pentagon noemde eerder enkele gevallen waarbij een Russisch vliegtuig op een paar mijl van een Amerikaanse jet kwam. Daardoor nam de noodzaak van een betere coördinatie van de vluchten toe. Ook was er al enkele keren sprake van dat Russische toestellen al dan niet bewust het luchtruim van Turkije schonden. Ook werd vrijdag een vermoedelijk Russische drone neergehaald door Turkse vliegers. 

De twaalf A-10 Thunderbolts kunnen ook worden ingezet voor luchtsteun aan rebellengroepen die tegen IS vechten, waaronder de "Syrische Arabische Coalitie". Deze strijdgroep kreeg deze maand al grote hoeveelheden munitie van de Amerikanen.