Duizenden aanhangers van de oppositie in het Centraal-Afrikaanse Congo-Brazzaville hebben dinsdag geprotesteerd tegen een referendum dat president Denis Sassou Nguessi in het zadel kan houden. 

Bij de onlusten tussen de demonstranten en politie vielen vier doden.

De stemming op 25 oktober moet een constitutionele hervorming mogelijk maken. Die beoogt de beperking van twee termijnen voor het presidentschap en de leeftijdsgrens van zeventig jaar in te trekken.

Demonstranten richten volgens ooggetuigen barricades op in de straten van hoofdstad Brazzaville en staken autobanden in brand. De oproerpolitie vuurde traangas en waarschuwingsschoten af om het protest te breken. Maandagavond had de regering een massale demonstratie verboden.

Ongeregeldheden

Nguesso (72) regeert de olierijke Volksrepubliek Congo sinds 1997. Daarvoor was hij al president van 1979 tot 1992. Algemeen wordt verwacht dat Nguesso zich bij de verkiezingen volgend jaar kandidaat stelt voor een derde termijn.

In Burundi ontstonden eerder dit jaar ook rellen nadat president Pierre Nkurunziza bekend had gemaakt dat hij voor de derde keer president wilde worden.

 Volgens de grondwet mag dat niet, maar de president trok zich daar niks van aan. Hij zei dat zijn eerste termijn niet telde omdat hij toen was aangesteld door het parlement. Bij de ongeregeldheden kwamen tientallen mensen om het leven.